Przepisy oyakata

KURCZAK

< Powrót

KURCZAK W SOSIE TERIYAKI Z MAKARONEM

SKŁADNIKI:

1 danie OYAKATA JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI
½ piersi z kurczaka
½ cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka sake
1 łyżka mirin
½ łyżki sosu sojowego
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka prażonego sezamu
1 łyżeczka szczypiorku do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kurczaka przekrój w poprzek na dwa cieńsze plastry, dopraw solą oraz pieprzem i ugotuj. Po wystudzeniu mięsa obtocz je w mące. Następnie przygotuj sos: wymieszaj sake, mirin, sos sojowy oraz cukier. Rozgrzej patelnię i usmaż kurczaka, pamiętaj, by pod koniec smażenia dodać do niego wcześniej przygotowany sos. Całość wymieszaj. Następnie przygotuj danie OYAKATA JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przełóż danie na talerz, połóż usmażonego i pokrojonego na plastry kurczaka. Na wierzch wyciśnij sok z cytryny. Na końcu całość posyp szczypiorkiem i sezamem.

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!