KSIĘGA mistrza

KUCHNIA JAPOŃSKA

Witaj w sekcji Kuchnia Japońska, gdzie Mistrz OYAKATA zebrał dla Ciebie najważniejsze informacje na temat japońskiej kuchni. Zastanawiasz się, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie? Odpowiedź znajdziesz u nas! Nie potrafisz gotować japońskich potraw? Mistrz OYAKATA przekaże Ci swoje mistrzowskie wskazówki. Dowiesz się jak przygotować pyszne sushi, ramen, tempurę czy zupy miso. A może interesują Cię ciekawostki kulinarnych zwyczajów i tradycji Japonii? To również u nas znajdziesz! W naszym dziale Kuchnia Japońska pozyskasz instrukcje dotyczące poprawnego jedzenia pałeczkami.

Odkryj smaki Japonii, które zachwycają swoją różnorodnością i egzotyką. Dowiesz się, jak komponować unikalne zupy i dania w stylu japońskim, które będą cieszyć Twoje podniebienie. Rozpocznij swoją przygodę już dziś! 

OMLET PO JAPOŃSKU – TAMAGOYAKI (TAMAGO)

Japoński omlet, podobnie jak jego zachodnie odpowiedniki, to jedno z najprostszych, domowych dań japońskiej kuchni. Ze względu na swój łagodny słodko-słonawy smak, tamagoyaki są lubiane niemal przez wszystkich mieszkańców Japonii – od zabieganych pracusiów po maluchy, którym rodzice pakują pokrojone w plasterki omlety do śniadaniowych pudełek bento. Zobacz, czym różnią się japońskie tamago od naszych popularnych omletów i sprawdź, jak samodzielnie przygotować japoński przysmak.

Czytaj więcej >

RODZAJE JAPOŃSKIEGO SUSHI – 12 NAJBARDZIEJ POPULARNYCH

Sushi to jedna z najbardziej popularnych japońskich potraw. Choć w Polsce nadal pokutuje przekonanie, że jest to po prostu surowa ryba, w japońskim słowniku kulinarnym, pod hasłem sushi znaleźć można całe mnóstwo ryżowych przysmaków. Poznaj bogactwo japońskiej kuchni i naucz się rozpoznawać najbardziej popularne rodzaje sushi.

Czytaj więcej >

WASABI, CZYLI JAPOŃSKI CHRZAN

Zielonkawa pasta, którą z pewnością kojarzą wszyscy miłośnicy japońskiego sushi, to znany od wieków, niezwykle ostry chrzan wasabi. Jedna z najdroższych i najostrzejszych przypraw świata posiada nie tylko wyjątkowy smak, ale również mnóstwo walorów zdrowotnych. Dowiedz się, co kryje w sobie zielone, japońskie kłącze i przekonaj się, jakie jest jego zastosowanie – nie tylko w kuchni.

Czytaj więcej >

JAPOŃSKIE PIEROŻKI GYOZA W 5 PROSTYCH KROKACH

Jak przygotować pierogi bez wałkowania ciasta na gigantyczny placek? Choć żadna polska gospodyni nie wyobraża sobie wyrabiania pierogów w inny sposób, Japończycy mają na to własną receptę. Sprawdź, czym różnią się japońskie pierożki gyoza od polskich pierogów i dowiedz się, jak przygotować je w 5 prostych krokach.

Czytaj więcej >

TEPPANYAKI – JAPOŃSKI GRILL

Płonący stół, orientalne potrawy, wyczarowywane w kilka sekund przez kulinarnych wirtuozów, którzy dzięki opanowanej do perfekcji technice nadają wyjątkowego smaku nawet najprostszym daniom – poznaj sztukę teppanyaki i przekonaj się, jak wygląda grillowanie po japońsku. Uwaga, po przeczytaniu tego tekstu prawdopodobnie już nigdy nie spojrzysz tak samo na ukochaną karkówkę z grilla!

Czytaj więcej >

JAPOŃSKA MATCHA – ZIELONA HERBATA W PROSZKU

Skarbnica antyoksydantów, witamin i składników odżywczych. Eliksir młodości i sposób na osiągnięcie idealnej równowagi między spokojem i pobudzeniem. Nie bez powodu matcha bywa nazywana „zielonym złotem Japonii”. Poznaj wyjątkowe właściwości japońskiej herbaty w proszku.

Czytaj więcej >

NATTO – POTRAWA DLA WYJĄTKOWYCH SMAKOSZY

Nattō jest jednym z najbardziej specyficznych i popularnych dań kuchni japońskiej. Ma bardzo wysokie walory odżywcze i jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów świata, ale z drugiej strony jego charakterystyczny zapach, ciągnąca się, kleista konsystencja i raczej nieprzyjemny smak mogą sprawić odpychające wrażenie na nieprzywykłych do tego japońskiego specjału.

Czytaj więcej >

KOBE – NAJDROŻSZA WOŁOWINA JAPOŃSKA

Wołowina to obecnie jeden z bardziej ekskluzywnych rodzajów mięsa. Najbardziej cenionym przez smakoszy, najzdrowszym, ale jednocześnie najdroższym przykładem jest niesamowicie delikatna wołowina Kobe pochodząca od gatunku Wagyu, czyli wyjątkowo rozpieszczanych krów. Ich mięso należy do ekskluzywnych produktów spożywczych, które chronione są znakiem jakości. Hodowcy muszą spełniać rygorystyczne standardy oraz wykazywać idealne warunki opieki nad krowami – a te w przypadku krów Wagyu są iście królewskie!

Czytaj więcej >

MAKARON SOBA – JAK PRZYRZĄDZIĆ, Z CZYM PODAWAĆ?

Makarony to specjalność kuchni włoskiej. Co jednak, gdy znudzą nam się dania na bazie spaghetti, panne, tagiatelle, czy fusilli? Azjatyckie kulinaria również słyną z wielu rodzajów makaronów. Jednym z tych, który z pewnością zaskoczy nowym wymiarem gotowania, jest azjatycki makaron soba. Jak go przyrządzić i z czym podawać, by uzyskać głębię smaku?

Czytaj więcej >

TONKATSU – POPULARNY KOTLET JAPOŃSKI

Japońska kuchnia z pewnością wielu osobom kojarzy się z sushi, ryżem, soją, czy tempurą. Mało kto jednak wie, że jednym z najpopularniejszych japońskich dań, podobnie, jak w Polsce jest schabowy. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni również upodobali sobie panierowany kotlet z mięsa wieprzowego. Jednak japońska natura i precyzja nakazują, by był on odpowiednio przygotowany. Jak w takim razie prawidłowo przyrządzić i podawać tonkatsu (豚カツ)?

Czytaj więcej >

CHIRASHI-ZUSHI, CZYLI MISKA PEŁNA RYB I RYŻU

Każda kuchnia świata szczyci się własnymi tradycyjnymi potrawami, których nie sposób podrobić. Podobnie jest w przypadku specjałów z Kraju Kwitnącej Wiśni. Istnieje kilka przepisów z japońskiej kuchni, których koniecznie trzeba spróbować. Na pierwszym planie pojawiają się oczywiście sushi, tempura, czy chicken ramen. Zupełnie odmiennym, ale równie wyśmienitym daniem japońskich kucharzy jest kolorowa miska pełna ryżu i ryb. Jakie są rodzaje i jak przyrządzać chirashi-zushi?

Czytaj więcej >

DONBURI – JAPOŃSKA MISKA PEŁNA SMAKÓW

Miska ryżu, bo dokładnie to oznacza donburi (丼), nie będzie smakowała nigdzie tak dobrze, jak właśnie w Japonii. Tym bardziej że, serwuje się ją tam na niezliczenie wiele sposobów. Przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. Ponadto to doskonały sposób na wykorzystanie tzw. resztek jedzenia, a na wiosnę i lato sezonowych produktów. Jakie są najpopularniejsze przepisy na donburi i jak je przyrządzać w zgodzie z japońską sztuką kulinarną?

Czytaj więcej >