Witaj w sekcji Kuchnia Japońska, gdzie Mistrz OYAKATA zebrał dla Ciebie najważniejsze informacje na temat japońskiej kuchni. Zastanawiasz się, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie? Odpowiedź znajdziesz u nas! Nie potrafisz gotować japońskich potraw? Mistrz OYAKATA przekaże Ci swoje mistrzowskie wskazówki. Dowiesz się jak przygotować pyszne sushi, ramen, tempurę czy zupy miso. A może interesują Cię ciekawostki kulinarnych zwyczajów i tradycji Japonii? To również u nas znajdziesz! W naszym dziale Kuchnia Japońska pozyskasz instrukcje dotyczące poprawnego jedzenia pałeczkami.
Odkryj smaki Japonii, które zachwycają swoją różnorodnością i egzotyką. Dowiesz się, jak komponować unikalne zupy i dania w stylu japońskim, które będą cieszyć Twoje podniebienie. Rozpocznij swoją przygodę już dziś!
Omuraisu to japońskie danie, które należy do kategorii yoshoku, czyli dań które są swobodną interpretacją zachodnich potraw. Japończycy bardzo poważnie traktują własną kulturę kulinarną, na przykład przestrzegając wielu rytuałów dotyczących przygotowania sushi czy tradycyjnego parzenia herbaty. Nie boją się jednak przyswajać i dostosowywać potrawy, pochodzące z różnych stron świata, do własnych gustów kulinarnych.
Historia przyprawy furikake sięga początków XX wieku (okres Taisho). Jej powstanie zawdzięczamy japońskiemu farmaceucie i lekarzowi Suekichi Yoshimaru, który, chcąc zaradzić niedoborowi wapnia w diecie Japończyków, stworzył mieszankę na bazie mielonych ości. Żeby uzyskać interesujący go smak, dodał prażone ziarna sezamu i zmielone wodorosty nori. Mieszankę nazwał Gohan no Tomo, czyli przyjaciel ryżu. Furikake w tej właśnie postaci sprzedawana jest w Japonii do dzisiaj. Największą popularność furikake zyskało dopiero w okolicach 1950 r., kiedy to firma Nissin Foods zaczęła je wytwarzać na skalę masową.