KUCHNIA JAPOŃSKA

DONBURI – JAPOŃSKA MISKA PEŁNA SMAKÓW

Miska ryżu, bo dokładnie to oznacza donburi (丼), nie będzie smakowała nigdzie tak dobrze, jak właśnie w Japonii. Tym bardziej że, serwuje się ją tam na niezliczenie wiele sposobów. Przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. Ponadto to doskonały sposób na wykorzystanie tzw. resztek jedzenia, a na wiosnę i lato sezonowych produktów. Jakie są najpopularniejsze przepisy na donburi i jak je przyrządzać w zgodzie z japońską sztuką kulinarną?

Oyako donburi z kurczakiem

Oyakodon (親子丼) to tzw. miska z rodzicem i dzieckiem i odnosi się do tego, że na górę ryżu faktycznie kładzie się drobiowego rodzica i dziecko. Rodzicem w tym znaczeniu jest mięso z kurczaka, dzieckiem z kolei jajko. Mięso jest poddawane zwykle gotowaniu w specjalnym wywarze rybnym z sosem sojowym i sake. Jajko natomiast wrzuca się na ryż w formie surowej. Oyakodon można podać również w innej kombinacji rodzica i dziecka, kładąc na ryż łososiaoraz ikrę. Wówczas można spotkać się z określeniem sake oyakodon(鮭親子丼).

Gyūniku donburi z wołowiną

Gyūdon (牛丼) oznacza miskę ryżu z krową. Kawałki wołowiny są krojone w cienkie plastry i podawane w sosie ostro-kwaśnym. Czasami podobnie, jak oyakodon dodaje się surowe jajko. Powszechnie danie serwowane jest jako japoński fast food. Jednak w renomowanych lokalach gastronomicznych można spotkać ją w wersji z najdroższą wołowiną świata – Kobe. Pochodzi ona z niezwykle ekskluzywnego gatunku krów Wagyu, które hodowcy bardzo rozpieszczają. Przez to ich mięso charakteryzuje się niebywałą jakością i delikatnością.

Ten don – donburi z tempurą

Jak na japońskie kulinaria przystało trudno sobie wyobrazić, by brakowało donburi w wersji z tempurą. Prawidłowe przygotowanie tendon (天丼)zależy od odpowiedniego wykonania ciasta na tempurę oraz sposobu smażenia. Należy pamiętać, że do delikatnych produktów, jak ryby i warzywa ciasto powinno być rzadkie, z kolei dla twardszych typu owoce morza, czy mięso – gęste. Dodatki donburi powinno się smażyć w woku na oleju rozgrzanym do ok. 180 stopni. Przed nałożeniem gotowej tempury na ryż, dla urozmaicenia zanurza się ją jeszcze w sosie sojowym.

Kaisen donburi z owocami morza

Przepis na donburi z owocami morza to też inaczej kaisendon (海鮮丼). Danie jest uważane za specyficzne i wyjątkowe, gdyż na ryż wszystkie składniki nakładane są w sposób sashimi (刺身). To taki styl serwowania, w którym świeże owoce morza krojone są w staranną kostkę lub plasterki i rozsądnie doprawiane. Najwięksi mistrzowie tej sztuki potrafią poprzez odpowiednie przecięcie mięsa wydobyć z niego nowy smak.

Chukadon – donburi po chińsku

Czas na miskę pełną ryżu w wersji również dla wegetarian. Chūkadon (中華丼) to donburiw chińskim stylu. Główne składniki tego dania obok ryżu, to typowe azjatyckie warzywa. Można zdać się na zupełną dowolność i stworzyć popisową autorską mieszankę. Warto wtedy wykorzystać np.:

– młode kolby kukurydzy,

– grzyby shiitake,

– fasolę wężową,

– cebulę,

– paprykę (chilli),

– kapustę pekińską.

Warzywa dusi się razem w wywarze ostrygowym. Całe danie natomiast zwykle aromatyzuje się standardowymi przyprawami Państwa Środka tj. imbirem, czosnkiem, kolendrą, czy kurkumą.

Donburi – japońskie danie szyte na miarę

Donburi to takie danie japońskiej kuchni, które każdy może skomponować na swój własny sposób. Stanowi ono zarówno prosty fast food typu gyūniku, jak i lekkostrawny i zdrowy posiłek w postaci chūkadon. Nie bez powodu w Japonii często spotyka się lokale, które serwują tylko donburi. Oferty takich restauracji dają możliwość wyboru nawet spośród kilkudziesięciu rodzajów rozmaitych misek ryżu.

pozostałe ARTYKUŁY