KSIĘGA mistrza

KUCHNIA JAPOŃSKA

Witaj w sekcji Kuchnia Japońska, gdzie Mistrz OYAKATA zebrał dla Ciebie najważniejsze informacje na temat japońskiej kuchni. Zastanawiasz się, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie? Odpowiedź znajdziesz u nas! Nie potrafisz gotować japońskich potraw? Mistrz OYAKATA przekaże Ci swoje mistrzowskie wskazówki. Dowiesz się jak przygotować pyszne sushi, ramen, tempurę czy zupy miso. A może interesują Cię ciekawostki kulinarnych zwyczajów i tradycji Japonii? To również u nas znajdziesz! W naszym dziale Kuchnia Japońska pozyskasz instrukcje dotyczące poprawnego jedzenia pałeczkami.

Odkryj smaki Japonii, które zachwycają swoją różnorodnością i egzotyką. Dowiesz się, jak komponować unikalne zupy i dania w stylu japońskim, które będą cieszyć Twoje podniebienie. Rozpocznij swoją przygodę już dziś! 

YAKISOBA – PROSTY PRZEPIS NA JAPOŃSKIE DANIE

Przysmaki japońskiej kuchni podbijają serca smakoszy na całym świecie. Tradycyjne dania, które przybywają do nas z kraju Kwitnącej Wiśni zyskują coraz większą ilość sympatyków. Jednym z posiłków, który króluje zarówno na japońskich, jak i europejskich stołach jest Yakisoba. Co dokładnie kryje się pod tą orientalną nazwą?

Czytaj więcej >

RAMEN – TRADYCYJNA JAPOŃSKA ZUPA

Każdy z nas może przez chwilę przenieść się w orientalną przestrzeń do odległych krajów. Choćby za sprawą oryginalnych dań, których smak przybliża nam tradycję i klimat danego miejsca. Jednym z takich dań jest tradycyjna japońska zupa Ramen.

Czytaj więcej >

JAPONIA – KULINARNE TRADYCJE I ZWYCZAJE

Japońska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata. Japończycy celebrują posiłki, poświęcając im szczególną uwagę. Kuchnia to także ważny element integracji społecznej– stanowi istotną część życia rodzinnego i towarzyskiego, pełniąc funkcję zarówno kulinarną, jak i estetyczną.

Czytaj więcej >

JAK PRAWIDŁOWO JEŚĆ PAŁECZKAMI?

Ludzie z całego świata pokochali japońską kuchnię. Sushi, ramen czy udon, a także wiele innych japońskich przysmaków na stale zagościło w menu europejskich restauracji. Japońska kultura i kuchnia licznych zwolenników znajduje również w Polsce. Jeśli jednak chodzi o samą technikę spożywania posiłków – wielu z nas nie posiada wiedzy na temat sposobu jedzenia japońskich potraw.

Czytaj więcej >

ORYGINALNE SOSY JAPOŃSKIE – RÓŻNE ZASTOSOWANIA KULINARNE

Kuchnia japońska opiera się na prostych, nieskomplikowanych połączeniach smakowych i delikatnych aromatach. To, co nadaje japońskim potrawom wyjątkowego wykończenia i ponadczasowego smaku, to dodatki, takie jak sosy. Poszczególne z nich dodaje się do różnego rodzaju posiłków, dzięki czemu uzyskać można oryginalną kompozycję smaków.

Czytaj więcej >

NAJSMACZNIEJSZE SŁODYCZE Z JAPONII

Wiele krajów posiada własne, niepowtarzalne i charakterystyczne dla danej tradycji i kultury słodycze. Znane na całym świecie są belgijskie czekoladki, tureckie słodkie przysmaki, oryginalne ciastka, batony i cukierki z wielu państw. Ciekawe słodkie przekąski znaleźć można również w Japonii. Poznaj najsmaczniejsze japońskie słodycze.

Czytaj więcej >

NAJPOPULARNIEJSZE JAPOŃSKIE MAKARONY

Japonia słynie ze swojej kultury i tradycji. Na całym świecie popularność zdobyła również japońska kuchnia, która odznacza się unikalnym smakiem, doskonałymi przyprawami oraz wyjątkowymi przepisami. Jednym ze znaków charakterystycznych japońskich kulinarnych przysmaków są oryginalne makarony, będące składnikiem najpopularniejszych potraw Kraju Kwitnącej Wiśni.

Czytaj więcej >

RYBA PO JAPOŃSKU. NAJPOPULARNIEJSZE DANIA RYBNE

Japońska kuchnia cieszy się popularnością na całym świecie. Coraz więcej krajów zachodnich inspiruje się kulinarnymi pomysłami zaczerpniętymi z książek kucharskich Kraju Kwitnącej Wiśni. Oprócz najpopularniejszych dań japońskich, takich jak sushi, sashimi czy ramen, zwolenników zyskują także potrawy innego rodzaju. Wybór często pada na dania z ryb, które w japońskiej kuchni są niezwykle istotne.

Czytaj więcej >

JAK PRZYGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI?

Sushi, to jedna z najbardziej charakterystycznych i niezwykle popularnych potraw japońskiej kuchni. Potrawa, w skład której wchodzą surowe ryby,warzywa, prasowane algi oraz specyficzny rodzaj ryżu, podbiła serca smakoszy na całym świecie. Czym charakteryzuje się ryż do sushi i czym różni się od rodzaju klasycznego?

Czytaj więcej >

KUCHNIA JAPOŃSKA A ZDROWIE. ZASADY JAPOŃSKIEJ DIETY

powodzeniem osiągają wiek stu i więcej lat. Dzięki usposobieniu, filozofii życia, rozwiniętej medycynie oraz najzdrowszej na świecie kuchni Japończycy żyją dłużej, niż przeciętni mieszkańcy krajów zachodnich. Czemu zawdzięczają swoje zdrowie?

Czytaj więcej >

NAJBARDZIEJ CHARAKTERYSTYCZNE PRZYPRAWY Z JAPONII

Kuchnia japońska charakteryzuje się delikatnym smakiem. Japończycy uważają, że każdy powinien doprawiać potrawy wedle własnych potrzeb, dlatego rozsmakowują się w różnorodnych przyprawach. Aromatyczne sosy i chrzany znane są na całym świecie.

Czytaj więcej >

TRADYCYJNE POTRAWY NA JAPOŃSKIE ŚNIADANIE

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W wielu krajach na całym świecie je się różnego rodzaju śniadania. W Polsce na śniadanie jemy jajecznicę, kanapki, mleko z płatkami lub inne produkty, wedle indywidualnych upodobań. W Japonii śniadanie wygląda nieco inaczej.

Czytaj więcej >