KUCHNIA JAPOŃSKA

TRADYCYJNE POTRAWY NA JAPOŃSKIE ŚNIADANIE

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W wielu krajach na całym świecie je się różnego rodzaju śniadania. W Polsce na śniadanie jemy jajecznicę, kanapki, mleko z płatkami lub inne produkty, wedle indywidualnych upodobań. W Japonii śniadanie wygląda nieco inaczej.

Śniadanie w Japonii

Śniadanie jest jednym z podstawowych japońskich posiłków. Kuchnia japońska znana jest jako jedna z najzdrowszych na świecie – Japończycy ogromną wagę przywiązują do jakości przygotowywanych dań i produktów, z których korzystają. Japońskie śniadanie, podobnie jak inne posiłki, charakteryzuje połączenie wyważonych smaków. Posiłek jest syty i pozwala zebrać siły na resztę dnia.

Tradycyjne japońskie śniadanie

Japońskie śniadania są zwykle kilkudaniowe. Komponuje się je zazwyczaj z podstawy, która składa się ryżu oraz wyrazistych dodatków (np. kiszonych śliwek umeboshi). Jedna z potraw zawsze podawana jest na ciepło (np. miso). Każde danie podawane jest w osobnym naczyniu, które z kolei kładzie się na przeznaczonej na śniadania tacce. Do jedzenia zawsze używa się tradycyjnych japońskich pałeczek (w restauracjach i hotelach alternatywnie podawane są również sztućce). Jako dodatek do ciepłych potraw podaje się umeboshi, natto (sfermentowana soja) i marynowane warzywa, które często podaje się w kwaśnej zalewie. Na japońskich stołach nie zabraknie również owoców, makaronu i sałatek. Do picia podaje się zimną zieloną herbatę.

Natto – składnik japońskich śniadań

Natto, a więc sfermentowaną soję często znaleźć można na stołach Japończyków podczas śniadań. Jest to jedno z bardziej specyficznych dań japońskiej kuchni i często nie spotyka się z zachwytem turystów. Bardzo charakterystyczny, intensywny zapach oraz ciągnąca się i klejąca konsystencja nie należą do wybitnie estetycznych, wśród Japończyków potrawa ta cieszy się jednak ogromną popularnością. Dawniej zdania były podzielone: w Japonii znaleźć można było społeczność Kanto (zwolennicy natto) oraz Kansai (grupa ludzi, która nie lubiła natto). Ze względu na walory odżywcze, sfermentowaną soję podaje się coraz częściej.

Popularne i oryginalne przekąski

Na japońskim stole podczas śniadania znajdą się również roztrzepane jajka z dodatkiem sosu sojowego – Tamagoyaki, zawinięte w rulon i pokrojone. Tamagoyaki mogą stanowić alternatywę zachodniej i europejskiej jajecznicy. Jako dodatek do japońskiego śniadania posłużyć mogą również Ikanago – słodkie, suszone rybki niewielkich rozmiarów. Japończycy spożywają je razem z głową, oczami i chrupiącym szkieletem.

Śniadanie Japończyka

Japończycy nie szczędzą na ilości. W małych miseczkach znajdziemy nie tylko wyżej wymienione potrawy, ale też wędzone węgorze czy udon podawany w wersji na zimno. Japońskie śniadanie często przypomina wielodaniowy, europejski obiad – jest niezwykle syte i niezwykle wartościowe odżywczo. Japońska kuchnia jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie – wobec czego powinniśmy brać przykład z mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni i podpatrywać sposoby na japońskie śniadania.

pozostałe ARTYKUŁY