Śniadanie jest jednym z podstawowych japońskich posiłków. Kuchnia japońska znana jest jako jedna z najzdrowszych na świecie – Japończycy ogromną wagę przywiązują do jakości przygotowywanych dań i produktów, z których korzystają. Japońskie śniadanie, podobnie jak inne posiłki, charakteryzuje połączenie wyważonych smaków. Posiłek jest syty i pozwala zebrać siły na resztę dnia.
Japońskie śniadania są zwykle kilkudaniowe. Komponuje się je zazwyczaj z podstawy, która składa się ryżu oraz wyrazistych dodatków (np. kiszonych śliwek umeboshi). Jedna z potraw zawsze podawana jest na ciepło (np. miso). Każde danie podawane jest w osobnym naczyniu, które z kolei kładzie się na przeznaczonej na śniadania tacce. Do jedzenia zawsze używa się tradycyjnych japońskich pałeczek (w restauracjach i hotelach alternatywnie podawane są również sztućce). Jako dodatek do ciepłych potraw podaje się umeboshi, natto (sfermentowana soja) i marynowane warzywa, które często podaje się w kwaśnej zalewie. Na japońskich stołach nie zabraknie również owoców, makaronu i sałatek. Do picia podaje się zimną zieloną herbatę.
Natto, a więc sfermentowaną soję często znaleźć można na stołach Japończyków podczas śniadań. Jest to jedno z bardziej specyficznych dań japońskiej kuchni i często nie spotyka się z zachwytem turystów. Bardzo charakterystyczny, intensywny zapach oraz ciągnąca się i klejąca konsystencja nie należą do wybitnie estetycznych, wśród Japończyków potrawa ta cieszy się jednak ogromną popularnością. Dawniej zdania były podzielone: w Japonii znaleźć można było społeczność Kanto (zwolennicy natto) oraz Kansai (grupa ludzi, która nie lubiła natto). Ze względu na walory odżywcze, sfermentowaną soję podaje się coraz częściej.
Na japońskim stole podczas śniadania znajdą się również roztrzepane jajka z dodatkiem sosu sojowego – Tamagoyaki, zawinięte w rulon i pokrojone. Tamagoyaki mogą stanowić alternatywę zachodniej i europejskiej jajecznicy. Jako dodatek do japońskiego śniadania posłużyć mogą również Ikanago – słodkie, suszone rybki niewielkich rozmiarów. Japończycy spożywają je razem z głową, oczami i chrupiącym szkieletem.
Japończycy nie szczędzą na ilości. W małych miseczkach znajdziemy nie tylko wyżej wymienione potrawy, ale też wędzone węgorze czy udon podawany w wersji na zimno. Japońskie śniadanie często przypomina wielodaniowy, europejski obiad – jest niezwykle syte i niezwykle wartościowe odżywczo. Japońska kuchnia jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie – wobec czego powinniśmy brać przykład z mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni i podpatrywać sposoby na japońskie śniadania.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |