W opowieść o japońskim curry zamieszani są jednak nie tylko hindusi, ale i Brytyjczycy. To oni, przejąwszy przyprawę z kolonialnych Indii, rozpowszechnili ją na całym świecie i w drugiej połowie XIX wieku sprowadzili ją do Kraju Kwitnącej Wiśni. Pierwsze japońskie przepisy na potrawy z curry pochodzą z 1872 roku. Kilka lat później potrawa zaczęła pojawiać się w ekskluzywnych japońskich restauracjach. Curry, z uwagi na swoich brytyjskich pośredników, było bowiem towarem luksusowym, na który pozwolić mógł sobie mało który mieszkaniec Japonii. Dopiero w latach 50. XX wieku, gdy na sklepowych półkach pojawiła się ogólnodostępna pasta curry w kostkach, kare raisu zaczęło gościć w japońskich domach jako codzienne, domowe danie.
Uwielbiane przez Japończyków danie różni się jednak od tradycyjnych indyjskich przepisów. Zazwyczaj jest ono znacznie mniej ostre od oryginału. Mieszkańcy japońskich wysp preferują delikatniejsze wersje potrawy, przełamywane często delikatnymi nutami słodyczy. Przepis na japońskie curry nie ma sztywnych ram i ściśle określonych proporcji. Curry, ryż, warzywa i mięso – to cała baza jednej z narodowych potraw Japonii. Reszta zależy od fantazji kucharza i dostępnych pod ręką składników. Na zasmażce z mąki i curry przysmażane jest mięso – najczęściej wołowina lub drób – do którego stopniowo dodaje się warzywa, np. ziemniaki, marchew czy cebulę. W Japonii, bardziej, niż sproszkowane curry, popularne są gotowe mieszanki w formie kostek o różnym stopniu ostrości i słodyczy. Lubiany przez Japończyków słodkawy posmak potrawy uzyskać można również dodając miód, kawałki pokrojonego jabłka, a nawet… czekoladę.
Japońskie curry, w przeciwieństwie do tradycyjnych japońskich dań, jada się przy pomocy łyżki – nie drewnianych pałeczek. Jego nazwa zapisywana jest natomiast alfabetem katakana, używanym do zapisu słów obcego pochodzenia. Oba te zwyczaje są charakterystyczne dla dań yōshoku – czyli potraw zapożyczonych z kuchni zachodnich w czasie restauracji Meiji na przełomie XIX i XX wieku. Ze względu na rolę Anglików we wprowadzeniu karē raisu na japońskie stoły, potrawa – mimo swych indyjskich korzeni – zaliczana jest właśnie do yōshoku. Wśród przejętych z Zachodu przysmaków znaleźć można m.in. tonkatsu – japońską odsłonę schabowego w panierce, korokke inspirowane europejskimi krokietami czy Hayashi raisu, czyli… azjatycki boeuf strogonow z ryżem.
Wbrew europejskim wyobrażeniom o kulinarnych zwyczajach mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, zapożyczone z indyjskiej kuchni curry należy do ulubionych dań Japończyków. Dostosowany do japońskich gustów przysmak stał się narodową potrawą Japonii i jednym z dowodów na to, że japońska kuchnia to więcej, niż sushi.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |