KUCHNIA JAPOŃSKA

4 JAPOŃSKIE DANIA DLA DZIECI

Kuchnia japońska swoich zwolenników znajduje nie tylko wśród dorosłych smakoszy z całego świata. Równie chętnie dania z Kraju Kwitnącej Wiśni spożywają najmłodsi degustatorzy. Dzieci zajadają się przysmakami japońskimi – przedstawiamy cztery z nich, które cieszą się największą popularnością!

Japońskie potrawy dla dzieci

Dzieci bywają wyjątkowo wymagające, jeśli chodzi o ulubione menu. Między innymi dlatego warto serwować dla nich potrawy, które różnią się od tradycyjnych, polskich lub europejskich smaków. Kuchnia japońska może okazać się czymś nowym, pociągającym zarówno smakowo, jak i estetycznie. Dodatkowo japońskie potrawy pozostawiają pole do popisu, jeśli chodzi o „jedzenie wzrokiem” – dania z Kraju Kwitnącej Wiśni przybierać mogą rozmaite kształty, upodabniać się do zwierząt, postaci z bajek lub kolorowych obrazów.

Pomysły na dania dla dzieci

Japończycy od lat dbają o to, by ich dzieci zjadały przygotowywane przez rodziców potrawy ze smakiem, zamieniając posiłek w prawdziwą przygodę i niezwykłą zabawę. Bardzo często japońska kuchnia mieni się feerią barw i czerpie inspirację z bajek lub przyjemnych dla oka obrazów. Potrawy z ryżu (np. onigiri) formowane są często na podobieństwo zwierząt lub określonych postaci. Dzięki temu dzieci chętniej sięgają po miłe dla oka posiłki, a rodzice są spokojni, że ich pociechy zjadły drugie śniadanie z uśmiechem na ustach.

Cztery japońskie dania dla dzieci

Gdzie szukać inspiracji, przygotowując japońskie dania dla dzieci? Przede wszystkim powinno się zgłębić tajniki japońskiej kuchni, a dokładniej tych najpopularniejszych potraw Kraju Kwitnącej Wiśni. Gdy opanujemy już ich przygotowanie, będzie można przystąpić do tworzenia „dziecięcej” wersji danej potrawy.

Nasze dziecko z pewnością polubi jeden z czterech posiłków:

1. Sushi

Ta najbardziej klasyczna potrawa japońska może okazać się prawdziwym przysmakiem naszych dzieci! Jak się okazuje, delikatny smak sushi w połączeniu z estetycznym wyglądem sprawia, że mali degustatorzy z chęcią po nie sięgają.

2. Onigiri

Onigiri to japońska przekąska ryżowa. Plastyczność onigiri sprawia, że z łatwością możemy ulepić ulubioną postać naszych maluchów, znaną z kreskówek, misia pandę, kotka lub inne zwierzę, za którym przepadają nasze dzieci. Dodatkowe dekoracje z warzyw i wodorostów sprawią, że onigiri będzie jeszcze bardziej kolorowe i zachęcające do spożycia posiłku.

3. Bento

Bento to koszyczek lunchowy, który spokojnie posłużyć może jako pudełko z drugim śniadaniem. W bento schować możemy zarówno sushi, jak i onigiri, a także warzywa, owoce lub ulubione przysmaki naszych dzieci. Takiego śniadania pozazdrości każdy kolega!

4. Yakisoba

Japońskie danie z makaronem Yakisoba, to kolejna potrawa, która może przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Delikatny smak makaronu doprawiony sosem sojowym lub sezamowym, wzbogacony o warzywa lub wysokiej jakości mięso, to potrawa, która doskonale zastąpi tradycyjny obiad dla naszych pociech. Ciągnący się makaron przysporzy wiele okazji do śmiechu i zabawy, a wyselekcjonowane składniki sprawią, że dziecko zje wartościowy posiłek.

Dziecięca radość z japońskiej kuchni

Kuchnia japońska ma swoich zwolenników w każdym zakątku świata. Nic więc dziwnego, że oprzeć się jej nie mogą nawet dzieci! Mnogość kolorowych, delikatnych w smaku potraw, nie zawierających dużej ilości przypraw sprawia, że dzieci z uśmiechem na ustach zajadają się przysmakami prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni.

pozostałe ARTYKUŁY