Udon to gruby, pszenny makaron, o średnicy nawet 6 mm. Podobnie, jak w przypadku wielu japońskich dań, udon ma swoje korzenie w kuchni chińskiej. Istnieje wiele alternatywnych historii dotyczących jego wprowadzenia na japońskie stoły. Według jednej z nich, udon miał zostać sprowadzony przez chińskiego buddyjskiego mnicha Kukaina na początku IX wieku.
Udon ma prosty, nieskomplikowany skład, a jego przygotowanie wymaga jedynie odrobiny siły, potrzebnej do wyrabiania dość twardego ciasta. Mąka, sól i ciepła woda (ok. 50°C) – to cała tajemnica japońskiego makaronu. Mąkę mieszamy z rozpuszczoną w wodzie solą i dokładnie zagniatamy. Masę wyrabiamy rozpłaszczając ciasto i ponownie zagniatając je w kulę. Po kilkukrotnym powtórzeniu czynności, zawijamy ciasto w bawełnianą szmatkę i pozostawiamy na 3-4 godziny. Następnie rozwałkowujemy masę i tniemy ją na paski szerokości kilku milimetrów. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 8 minut.
Delikatne, śliskie wstążki najczęściej spożywane są w aromatycznych zupach, które w zależności od pory roku podaje się na gorąco lub na zimno. Jednym z bardziej popularnych dań z grubym makaronem jest tempura udon na bazie delikatnego bulionu, do którego dodawana jest świeża tempura, czyli panierowane i smażone w głębokim oleju ryby, owoce morza, warzywa lub grzyby. Bardzo popularnym, choć mało tradycyjnym daniem jest również kare udon, japońska wersja curry, którą często można spotkać w barach szybkiej obsługi na ulicach wielkich miast. Według niektórych porównań, udon jest dla Japończyków tym, czym kanapka z szynką dla mieszkańców Europy.
Do typowych makaronowych dań należy także nabeyaki udon, czyli japoński jednogarnkowiec, przygotowywany w glinianym lub żeliwnym naczyniu. Dobór składników tej rozgrzewającej zupy zależy właściwie od wyobraźni i zasobów kucharza, jednak bazą dla jego kulinarnych kompozycji jest właśnie sycący makaron udon i aromatyczny bulion. Do gorących garnków trafiają grzyby, warzywa i mięsne kawałki. Charakterystycznym dopełnieniem nabeyaki udon jest jajko wbijane bezpośrednio do wrzącej zupy.
Wbrew zachodnim wyobrażeniom, mączne dodatki stanowi istotny element codziennej japońskiej diety. Makaron udon to obok gryczanego soba i cieniutkiego somen, jeden z podstawowych japońskich makaronów, który bardzo często pojawia się w tradycyjnych zupach i smażonych na szybko daniach. By nie narazić się na towarzyskie faux-pas, podczas ich spożywania należy pamiętać, że do jedzenia makaronu używa się pałeczek, a łyżką wyjada się tylko płynną część potrawy.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |