KUCHNIA JAPOŃSKA

JAK ZROBIĆ JAPOŃSKI MAKARON UDON?

Choć japońska kuchnia kojarzy nam się głównie z ryżem oraz różnymi odmianami sushi, równie ważnym elementem japońskiego menu są azjatyckie makarony. Jednym z nich jest udon, podawany w zupach lub w towarzystwie aromatycznych sosów i warzyw.

Chińskie korzenie

Udon to gruby, pszenny makaron, o średnicy nawet 6 mm. Podobnie, jak w przypadku wielu japońskich dań, udon ma swoje korzenie w kuchni chińskiej. Istnieje wiele alternatywnych historii dotyczących jego wprowadzenia na japońskie stoły. Według jednej z nich, udon miał zostać sprowadzony przez chińskiego buddyjskiego mnicha Kukaina na początku IX wieku.

Jak przygotować udon

Udon ma prosty, nieskomplikowany skład, a jego przygotowanie wymaga jedynie odrobiny siły, potrzebnej do wyrabiania dość twardego ciasta. Mąka, sól i ciepła woda (ok. 50°C) – to cała tajemnica japońskiego makaronu. Mąkę mieszamy z rozpuszczoną w wodzie solą i dokładnie zagniatamy. Masę wyrabiamy rozpłaszczając ciasto i ponownie zagniatając je w kulę. Po kilkukrotnym powtórzeniu czynności, zawijamy ciasto w bawełnianą szmatkę i pozostawiamy na 3-4 godziny. Następnie rozwałkowujemy masę i tniemy ją na paski szerokości kilku milimetrów. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 8 minut.

Dania z makaronu udon

Delikatne, śliskie wstążki najczęściej spożywane są w aromatycznych zupach, które w zależności od pory roku podaje się na gorąco lub na zimno. Jednym z bardziej popularnych dań z grubym makaronem jest tempura udon na bazie delikatnego bulionu, do którego dodawana jest świeża tempura, czyli panierowane i smażone w głębokim oleju ryby, owoce morza, warzywa lub grzyby. Bardzo popularnym, choć mało tradycyjnym daniem jest również kare udon, japońska wersja curry, którą często można spotkać w barach szybkiej obsługi na ulicach wielkich miast. Według niektórych porównań, udon jest dla Japończyków tym, czym kanapka z szynką dla mieszkańców Europy.

Japoński Nabeyaki udon – „gorący garnek”

Do typowych makaronowych dań należy także nabeyaki udon, czyli japoński jednogarnkowiec, przygotowywany w glinianym lub żeliwnym naczyniu. Dobór składników tej rozgrzewającej zupy zależy właściwie od wyobraźni i zasobów kucharza, jednak bazą dla jego kulinarnych kompozycji jest właśnie sycący makaron udon i aromatyczny bulion. Do gorących garnków trafiają grzyby, warzywa i mięsne kawałki. Charakterystycznym dopełnieniem nabeyaki udon jest jajko wbijane bezpośrednio do wrzącej zupy.

Japońskie makarony

Wbrew zachodnim wyobrażeniom, mączne dodatki stanowi istotny element codziennej japońskiej diety. Makaron udon to obok gryczanego soba i cieniutkiego somen, jeden z podstawowych japońskich makaronów, który bardzo często pojawia się w tradycyjnych zupach i smażonych na szybko daniach. By nie narazić się na towarzyskie faux-pas, podczas ich spożywania należy pamiętać, że do jedzenia makaronu używa się pałeczek, a łyżką wyjada się tylko płynną część potrawy.

pozostałe ARTYKUŁY