KUCHNIA JAPOŃSKA

JAPOŃSKIE DANIA NA ZIMNO. ORYGINALNE POMYSŁY

Dania japońskiej kuchni spożywać można w różnych wariacjach oraz podawać na różne sposoby. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni spożywać można zarówno w wersjach na ciepło, jak i na zimno. Na zimno popularne dania mogą być podawane zarówno jako główny posiłek, jak i przekąska.

Japońskie dania na zimno

Najpopularniejsze japońskie danie podawane na zimno, to posiłek, który otrzymamy w niemal każdej restauracji, serwującej kuchnię z Kraju Kwitnącej Wiśni. Mowa rzecz jasna o ponadczasowym i uniwersalnym sushi – krążkach składających się z ryżu, owoców morza, ryb i warzyw, zawiniętych w liście wodorostów lub podanych samodzielnie. Sushi otrzymamy w restauracjach zwykle w towarzystwie sosu sojowego, wasabi (ostry chrzan japoński) oraz startego imbiru. Inną potrawą, którą zjemy tym razem zarówno na ciepło, jak i na zimno, jest yakisoba. Yakisoba, to smażony makaron, który podawany jest z dodatkiem mięs, warzyw, sosu sojowego lub sezamowego i występuje w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej.

Różne sposoby podania

Kolejnym popularnym japońskim daniem, które spożywać możemy zarówno na ciepło, jak i na zimno, są kawałki warzyw lub mięs wysmażone w tempurze. Delikatne ciasto smażone na głębokim, rozgrzanym oleju, może być spożywane także po wystygnięciu. Tempura może zatem stanowić wyjątkową przekąskę podaną na zimno. Niepowtarzalnym daniem podawanym na zimno okazać się może również uwielbiany przez smakoszy japońskiej kuchni udon i ramen. Ramen, czyli zupa oparta na mięsnym bulionie, japońskim makaronie oraz wsadzie z warzyw i mięs, podawana w odpowiednim anturażu będzie smakować równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Podobnie kwestia będzie miała się przy makaronie udon – grubej, charakterystycznej wersji japońskiego makaronu, który podawany może być zarówno jako osobne danie, np. w sosie sezamowym, jak i w odpowiednio przygotowanym bulionie mięsnym w formie chłodnej zupy.

Japońskie przekąski na zimno

Na zimno spożywać możemy również szereg japońskich przekąsek i przystawek. Jako jedną z nich możemy potraktować onigiri – niewielkie ryżowe kule formowane w rozmaite kształty, nadziewane marynowaną morelą japońską (umeboshi), krewetkami, owocami morza lub ikrą oraz innego rodzaju słonymi farszami. Poza onigiri, jako po przystawkę możemy sięgnąć po pierożki gyoza – faszerowane mięsem lub warzywami, które smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gyoza podawane są w towarzystwie sosu sojowego. W formie zimnej przystawki podawać można również japońskie sałatki, które stanowią lekki i niewielki posiłek. Najpopularniejsze sałatki rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni to między innymi sałatki z dodatkiem ryb, makaronów, z surimi (zmielone mięso ryb), z wodorostami (hijiki) czy popularna sałatka ogórkowa (sunomono). W formie przystawki doskonale sprawdzą się również owoce morza podawane pojedynczo (np. ostrygi).

Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni

Kuchnia japońska ma swoich zwolenników na całym świecie. Coś dla siebie znajdą nawet najbardziej wymagający smakosze, również ci, którzy pragną rozsmakować się w zimnych potrawach. Należy pamiętać, że amatorom japońskiej kuchni zaproponować można nie tylko sushi, ale też wiele innych, tradycyjnych potraw, z których wiele podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno.

pozostałe ARTYKUŁY