Yakitori, jap. 焼き鳥 , to w tłumaczeniu na język polski – grillowany kurczak. Yakitori podaje się w postaci szaszłyku, opiekanego na specjalnie przeznaczonym w tym celu drzewnym węglu i wąskich grillach. Kurczaki spożywane w formie potrawy znane już były w Japonii w czasach starożytnych. Pierwsze wzmianki na temat tego rodzaju drobiu znaleźć można w księgach z VII wieku. Moda na szaszłyki pojawiła się natomiast w tak zwanym okresie Taisho, w latach 1912-1926. Początkowo szaszłyki stanowiły przekąskę ludzi biznesu, dopiero w późniejszych latach stały się ogólnodostępną potrawą spożywaną przez Japończyków.
Japoński przysmak pod postacią yakitori z kurczaka podawany jest zawsze w towarzystwie odpowiedniego sosu. Każdy z szaszłyków zawiera części kurczaka (podawane w różnego rodzaju kombinacjach), warzywa oraz grzyby. W Japonii yakitori to przysmak, który kupić możemy w stosunkowo niskiej cenie. Yakitori dostać można w miejscach specjalizujących się w tej potrawie, zwanych yakitori-ya. Jest to ponadto bardzo popularne danie na wszelkich imprezach plenerowych, festiwalach, świętach ulicznych itp.
Znanych jest bardzo wiele kombinacji i wariacji na temat yakitori. Japończycy eksperymentują z daniem, dodając ulubione warzywa, mięso i dodatki. Amatorzy yakitori z chęcią skuszą się zapewne na jedną z jego odmian, np. negima, a więc szaszłyk nadziewany kawałkami kurczaka i porem, momo – szaszłyk skomponowany tylko i wyłącznie z kurzych udek, reba – szaszłyk, w którym nie znajdziemy niczego, prócz kurzych wątróbek czy tsukune – mięso zmielonego kurczaka uformowane w niewielkie kulki, podawane w towarzystwie jajek, przypraw oraz wybranych warzyw.
Znane są również odmiany, takie jak:
Marynata yakitori to specjalny sos, który sporządzany jest na bazie składników takich jak cukier, mirin, sake i shoyu. Smaczną marynatę możemy w prosty sposób przygotować również z połączenia 100 ml miodu, 100 ml sake, 100 ml tradycyjnego sosu sojowego oraz jednego, zgniecionego ząbku czosnku. Mięso na yakitori należy moczyć w marynacie przed wstawieniem go na grilla. Yakitori zwykle serwowane jest na słono lub na słodko-słono. W przypadku wersji słonej, do głównej przyprawy dodaje się większą ilość soli.
Jak przygotować pyszne i domowe yakitori? Zwykle potrawę tą przygotowuje się krok po kroku. Przede wszystkim mięso, które ma zostać nadziane na szaszłyki powinno być pocięte na niewielkie kawałki, o mniej więcej jednolitym kształcie. Następnie mięso zostaje nadziane na patyki do szaszłyków. Do grillowania zazwyczaj używany jest węgiel drzewny, gdyż wytwarza on wysoką temperaturę i daje wysokie płomienie, jednocześnie wydzielając niewielką ilość pary wodnej. Popularne przyprawy, jakie dodawane są by nadać yakitori wyjątkowego smaku, to pieprz cayenne, shichimi, japoński i czarny pieprz oraz wasabi.
Yakitori to przysmak, który podbił serca nie tylko Japończyków, ale i smakoszy japońskiej kuchni z całego świata. Ten nieskomplikowany posiłek pozwala w krótkim czasie stworzyć wariację na temat prostego dania, która dostosowana jest do naszych kulinarnych upodobań.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |