Wielu mieszkańców Zachodu kojarzy kuchnię japońską głównie z charakterystycznymi potrawami, takimi jak sushi, udon czy ramen. Jadłospis Japończyków jest jednak dużo bardziej zróżnicowany, a menu dań serwowanych zarówno na domowych stołach, jak i w restauracjach obfituje w różnorodne smaki. Bardzo popularne w Japonii są ryż, ryby oraz owoce morza – te składniki często znaleźć można w niskokalorycznych i zdrowych sałatkach, będących dodatkiem do innych dań lub stanowiących podstawę posiłku. Wśród składników królujących wśród japońskich sałatek znajdziemy warzywa takie jak brokuły, kalafiory, fasola, szpinak, marchew, ogórki, a także, ryby, owoce morza, makaron, surimi, miso, sezam, jajka, wodorosty, oraz wiele innych.
Japońska sałatka ogórkowa znana jest w Kraju Kwitnącej Wiśni jako sunomono. Słowo sunomono w języku japońskim używane jest jednakże w stosunku do potraw marynowanych w occie. W skład tej popularnej sałatki wchodzi miso, prażony sezam, świeże ogórki, ocet ryżowy, cukier lub trzcinowy cukier puder. Nadaje się ona idealnie jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska między posiłkami. Niska kaloryczność sprawia, że sprawdzi się ona jako element diety. Japońska sałatka ogórkowa może stanowić alternatywę dla tradycyjnych europejskich surówek czy popularnej mizerii. Bardzo ważnym elementem przygotowania sunomono jest odsączenie ogórków z wody przed ich wymoczeniem w marynacie.
Japończycy lubują się w smaku ryb. Dodają je do wielu potraw – ryby goszczą na japońskich stołach jako składniki sałatek, serwowanych podczas śniadań, obiadów i kolacji. Doskonale łączą się one z makaronem, wodorostami, szpinakiem z wafu (japoński dressing- klasyczny to ten na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, mirin i oleju roślinnego). Do sałatek dodawany jest łosoś, tuńczyk, makrela oraz w wypadku bardziej ekscentrycznych upodobań – kraby, krewetki bądź ośmiornice. Sałatka z rybą może być podawana w towarzystwie przypraw takich jak sezam, imbir, sos sojowy lub wasabi.
Japonia słynie z wybornych makaronów, które niejednokrotnie stanowią podstawę wielu posiłków. Klasyczne japońskie noodle, soba czy makaron sojowy doskonale sprawdzają się również jako składnik sałatek. Do popularnych japońskich sałatek z makaronemnależy choćby prosta sałatka z soba – inspirowana włoskim spaghetti. Do makaronu dodaje się dodatki wedle uznania –warzywa, ryby lub owoce morza świetnie współgrają z delikatnym japońskim makaronem.
Kolejną popularną w Japonii przekąską jest sałatka z surimi, a więc mielonym, rozdrobnionym mięsem ryby. Surimi podaje się często w towarzystwie makaronu ryżowego, z dodatkiem gotowanych jajek i delikatnych przypraw, pora czy pietruszki.
Japończycy uwielbiają zielone warzywa. Nikogo nie zdziwi więc fakt, że jedną z ulubionych sałatek mieszkańców Kwitnącej wiśni jest sałatka z liści szpinaku i młodej zielonej fasoli. Szpinak zmieszany wraz z fasolą zyskał nazwę Goma-ae. Słodki sos sezamowy w połączeniu z warzywami gwarantuje orientalny, ciekawy smak potrawy.
Bardzo częstym elementem japońskiej diety jest sałatka Hijiki, której głównym składnikiem są dzikie odmiany wodorostów, porastających wybrzeża skalne oraz marchew. Brązowe lub zielone wodorosty są gotowane i suszone – w tym czasie ich kolor zmienia się na czarny. Dzięki temu każdy Japończyk może kupić gotowe suszone wodorosty w supermarkecie. Hijiki zawiera błonnik i niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez, dzięki czemu od wieków stanowi składnik zbilansowanej japońskiej diety.
Różnorodność japońskich sałatek pozwala na łączenie ulubionych smaków. Wśród popularnych sałatek japońskich znajdziemy zarówno dania wegetariańskie, jak wzbogacone dodatkiem mięs, ryb i owoców morza. Nie ma konkretnych zasad, których należy przestrzegać przyrządzając sałatkę w stylu japońskim. Przy zachowaniu ściśle japońskich składników, reszta zależy od indywidualnego smaku i upodobań kucharza.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |