Japończycy traktują sztukę kulinarną jako bardzo istotny aspekt codziennego życia. Przygotowywanie potraw związane jest więc z rytuałem, którego integralnym elementem są tradycyjne akcesoria kuchenne. Każdy z kuchennych przyborów posiada swoją własną historię i wypracowywane przez pokolenia metody produkcji. Nieustannie udoskonalane techniki sprawiają, że japońskie akcesoria kuchenne mogą przez lata służyć do przygotowywania rytualnych posiłków, budujących rodzinną i kulturową tożsamość mieszkańców Japonii.
Wykorzystywane w japońskiej kuchni sprzęty od wieków wykonywane są ze szlachetnych, naturalnych surowców, które zapewniają trwałość japońskich narzędzi i chronią oryginalne smaki potraw przed ingerencją sztucznych aromatów. Wierni tradycji rzemieślnicy do swojej produkcji wykorzystują naturalne drewno i bambus. Ostre narzędzia i sprzęty kute są ze stali i żelaza, natomiast bogato zdobione zastawy powstają w tradycyjnych zakładach porcelany i terakoty.
Najbardziej charakterystycznym wyposażeniem związanym z japońską kuchnią są oczywiście makisu, czyli bambusowe maty do rolowania sushi. Makisu występują w różnych rozmiarach, a w zależności od potrzeb każdy mistrz kuchni może indywidualnie dobierać również twardość bambusowych patyczków. Z bambusa wykonywane są również Shamoji – szerokie łopatki stosowane do mieszania ryżu oraz pałeczki – zarówno te służące do jedzenia, jak i te kucharskie, które dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdzają się podczas przygotowywania potraw.
Tradycyjna japońska kuchnia to również troska o zachowanie jak największej ilości cennych składników w spożywanych pokarmach. Dlatego jedną z metod przygotowywania potraw jest gotowanie na parze, do którego Japończycy wykorzystują specjalne bambusowe koszyczki, które do kraju Kwitnącej Wiśni przywędrowały z Chin. Mushiki seiro można umieszczać nad parującą wodą warstwowo, co umożliwia podgrzewanie kilku różnych składników jednocześnie.
Drewno to kolejny materiał, z którego mogą być wykonane pałeczki. Z drewnianych listewek spiętych metalowymi obręczami powstają również Hangiri, czyli szerokie misy do ryżu. Do przygotowywania Oshizushi – spłaszczonej wersji sushi – wykorzystywane są natomiast drewniane foremki Oshiwaku.
Szczególnie ważnym elementem wyposażenia japońskiej kuchni są noże, które stanowią nie tylko niezbędne do pracy narzędzie, ale też symbol wielowiekowej tradycji. Japońskie noże wykuwane z namaszczeniem i troską od ponad 10 wieków różnią się między sobą kształtem i zastosowaniem, dlatego każdy japoński mistrz kuchni posiada własny bogaty zestaw ostrzy o różnej formie i wielkości. Dzięki godzinom praktyki tradycyjnej sztuki kulinarnej, podczas przygotowywania sushi czy sashimi bez zastanowienia sięga po długi nóż Yanagiba, a oprawiając ryby pewnie chwyta potężny nóż Deba.
Kuchnia japońska to także troska o odpowiednie podanie i prezentację potraw. Naczynia, w których podawane są japońskie przysmaki zachwycają różnorodnością barw i inspirowanych naturą wzorów. Wraz z porami roku zmieniają się również kolory świata przyrody, tradycyjnie rodzaj zastawy, w której serwowano posiłki dopasowywany był do aktualnego sezonu – zarówno pod względem kolorystyki, jak i zdobniczych motywów. Dziś, szczególnie w europejskim wydaniu tradycja ta została zapomniana, jednak wielobarwne, wzorzyste naczynia, wciąż pozostają niezbędnym elementem każdego japońskiego posiłku.
Odpowiednio dobrane sprzęty i kuchenne akcesoria są dla japońskich mistrzów kuchni tym, czym dla malarzy zestawy pędzli, płócien i sztalug. To dzięki nim, wierni wielowiekowej tradycji, mogą rozwijać swój kulinarny warsztat, tworząc aromatyczne dzieła sztuki, zachwycające nie tylko smakiem, ale też starannie dopracowanym wyglądem.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |