Omuraisu to nazwa będąca przykładem wasei-eigo, czyli tworzenia słów japońskich pochodzących od słów angielskich. Powstało z połączenia słów: omlet (omu) i ryż (raisu). Czasami ryż zastępowany jest makaronem soba, wtedy potrawa nosi nazwę omusoba.
Omaraisu to omlet na smażonym ryżu, a dodatkowe składniki przesmażane razem z ryżem nie są ściśle określone. Przede wszystkim dodaje się różne rodzaje mięsa (na przykład kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę), a także warzywa – najpopularniejsze to marchew, cebula, groszek cukrowy, pieczarki i papryka. Omlet może przybrać różne formy – być cienki i szczelnie okrywać ryż lub bardziej puszysty i wilgotny.
Usmażony ryż z dodatkami wykłada się na się omlet, który składa się na pół, przykrywając cały farsz. Przekładając danie z patelni na talerz, należy starać się uformować kształt wrzeciona. Całość polewa się keczupem, lub sosem demi-glace – często jest on wyciskany z butelki i przybiera formę kanji, czyli znaku litograficznego stanowiącego element pisma japońskiego.
Jest to bardzo sycące, popularne i lubiane danie, które zwykle serwowane jest na śniadanie. Spotkamy je zarówno w japońskich domach, szkolnych stołówkach, ale także w restauracjach.
Jajka są produktem zjadanym w Japonii bardzo często, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Ponieważ część przepisów zaleca pozostawienie jajka w postaci półpłynnej, często na opakowaniu podawana jest data możliwego spożycia jajka w postaci surowej. Latem te przedziały są zdecydowanie krótsze (około dwóch tygodni) a zimą dłuższe (do dwóch miesięcy).
Zaproponowana przez nas wersja omuraisu bazuje na kurczaku, cebuli, pieczarkach i groszku – ale jak wspominaliśmy, dodatki można dowolnie modyfikować. Z podanych składników wyjdą dwie porcje.
W osolonej wodzie gotujemy 1 szklankę ryżu krótkoziarnistego, odcedzamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. 6 jajek rozbijamy i mieszamy w misce, solimy i odstawiamy. 1 dymkę kroimy w drobną kostkę. 100 gramów kurczaka bez skórki (najlepsze będą do tego uda lub podudzia z kurczaka – to mięso jest najbardziej delikatne i soczyste) także kroimy w nieco większą kostkę. Garść pieczarek kroimy w plasterki. Cebulę i mięso smażymy na szerokiej patelni, na łyżce dowolnego tłuszczu. Dodajemy pieczarki i garść mrożonego groszku. Potem zimny ryż, łyżkę masła. Całość smażymy i doprawiamy pieprzem i solą. Tak usmażony ryż przekładamy na talerze.
Na małej (max. 20 cm średnicy), teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i wylewamy połowę masy jajecznej. Całość energicznie mieszamy pałeczkami przez kilka sekund – dzięki temu wnętrze omletu będzie puszyste i wilgotne. Przerywamy mieszanie, kiedy jajka zaczynają się ścinać. Następnie na połowę półpłynnego omletu wykładamy farsz i za pomocą łopatki składamy go na pół, przykrywając go drugą połówką. Wszystkie etapy wykonujemy szybko – nie możemy dopuścić do tego, aby omlet ściął się całkowicie, w środku powinien pozostać lekko płynny. W ten sam sposób przygotowujemy druga porcję. Omlety wykładamy na talerz i polewamy keczupem.
Początkowo składanie omleta na patelni razem z farszem może sprawiać problemy, jednak z czasem z pewnością nabierzemy wprawy. Oczywiście zawsze można ułatwić sprawę i osobno podać farsz i osobno omlet lub włożyć farsz do omletu dopiero na talerzu.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |