Japońskie sosy odznaczają się wyraźnym, orientalnym smakiem i znacząco różnią od klasycznych europejskich dodatków, takich jak choćby sos pomidorowy. Ostre bądź słodko-kwaśne sosy pozwalają na indywidualną intensyfikację aromatu danej potrawy.
Teriyaki to rodzaj techniki kulinarnej stosowanej powszechnie w Japonii. Zalicza się ją do yakimono, a więc do kategorii pieczonych lub grillowanych mięs i ryb, które przygotowywane są w marynacie tare. Składają się na nią mirin – czyli rodzaj słodkiego sake, cukier lub miód oraz sos sojowy.
Jednym z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej dodawanych do japońskich potraw sosów, jest sos sojowy (jap. shōyu), który wytwarza się z ryżu, pszenicy lub ziaren soi, wody oraz soli. Fermentowany sos jest uznawany za jedną z najważniejszych przypraw w azjatyckiej kuchni – również chińskiej i indonezyjskiej. Wersję japońską charakteryzuje bardzo rzadka konsystencja i słony smak. Ciemny, przezroczysty sos sojowy jest niezwykle aromatyczny, dzięki czemu idealnie nadaje się do doprawiania potraw kuchni japońskiej (np. sushi czy ramenu). Japończycy produkują aż sześć odmian sosu sojowego. Należą do nich:
Sushi to jedna z najbardziej charakterystycznych i najpopularniejszych potraw, mających swój kulinarny rodowód w Japonii. Zarówno sushi, jak i sashimi podaje się w towarzystwie odpowiednio dobranych sosów, które nadają potrawom wyjątkowego smaku. Bardzo popularnym sosem, którego używa się do doprawiania sushi jest sos sojowy, popularny bywa jednak także sos teriyaki, wasabi – czyli japoński ostry chrzan lub sosy bazujące na podstawie z soi i mirin.
Makarony japońskie znane są na całym świecie. Koneserzy japońskiej kuchni uwielbiają ramen, udon, soba czy somen. Podaje się je w towarzystwie sosów sojowych, sosów na bazie mirin, japońskiego octu ryżowego, sake lub dashi. Popularne są również sosy gotowe, które kupić można w sklepach z azjatycką żywnością np. sos Yamaki. W japońskiej kuchni znajdziemy również makarony w połączeniu z sosem ostrygowym.
Istnieje wiele wariacji na temat japońskich sosów – oryginalne przepisy są ulepszane i ewoluują w kuchni europejskiej. Tradycja wypiera jednak nowoczesność – zdecydowanie najczęściej konsumenci sięgają po najprostsze rozwiązania, takie jak sos sojowy, teriyaki, okonomiyaki czy sosy na bazie mirin. To dzięki nim japońska kuchnia zyskuje niepowtarzalne smaki i aromaty.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |