Ryby stanowią bardzo duży procent pożywienia Japończyków. Szacuje się, że w Japonii zjada się znacznie więcej ryb i owoców morza niż w jakimkolwiek innym kraju. Japończycy spożywają około 27 kilogramów żywności pochodzenia morskiego na osobę w przeciągu roku. Apetyt mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni na ryby stanowi zmartwienie ekologów – istnieje bowiem obawa, że w wyniku nieustannych połowów naturalna ilość morskich stworzeń w oceanach może ulec drastycznej redukcji. Ryby w Japonii jedzone są na surowo, na zimno, na ciepło, w towarzystwie zup, warzyw lub tempury. Do najpopularniejszych japońskich dań rybnych należą:
Nizakana: ryba maczana w słodkim sosie sojowym (często występująca w menu pod nazwą nitsuke).
Sashimi: surowe, cienko pokrojone kawałki ryb wraz z dodatkami, podawane z sosem sojowym i prostymi dodatkami, takimi jak wasabi
Ryba Fugu: kawałki trującej ryby rozdymki (często śmiertelnie) to specyficzny specjał kuchni japońskiej. Rybę fugu mogą przygotowywać tylko licencjonowani kucharze.
Tataki: surowy lub bardzo krwisty stek z tuńczyka, obsmażany na zewnątrz lub pokrojona surowa ryba (sardynki, makrele), podawane z pastą czosnkową, cebulą i imbirem.
Tsukudani: bardzo małe ryby, skorupiaki podawane w towarzystwie wodorostów, skąpane w słodzonej soi.
Himono: suszona ryba, często aji (japoński rodzaj makreli), tradycyjnie serwowana jako śniadanie w towarzystwie ryżu, zupy miso i pikli.
Yakimono: dania z ryb, owoców morza (a także drobiu i mięs), które piecze się na ruszcie bądź podgrzewa węglem na drewnianym grillu.
Nanbanzuke: typowo japońskie danie rybne, przyrządzane z wakasagi lub makreli, które smaży się, a następnie marynuje w occie oraz innych składnikach.
Popularną rybę po japońsku można przyrządzić na różne sposoby. Podaje się ją w wersji na słodko, na zimno oraz na ciepło. Kuchnia azjatycka różni się od tradycyjnych smaków zachodnich, dlatego smak potrawy z ryby w wersji japońskiej będzie z pewnością bardziej intensywny, niż tradycyjnej, polskiej ryby po grecku. Orientalna wersja przygotowywana jest wraz z papryką i ogórkami w zalewie octowej.
W japońskiej kuchni znaleźć można wiele egzotycznych i niespotykanych w europejskich restauracjach potraw. Wśród dań rybnych, serwowanych w Japonii odnajdziemy męską odmianę kawioru, owoce morza, które zjadane są „na żywo”, mięso wieloryba, latające ryby, żabnice, a nawet meduzy. Miłośnicy „morskiej” kuchni z pewnością znajdą więc w Kraju Kwitnącej Wiśni coś dla siebie.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |