KUCHNIA JAPOŃSKA

RYŻ – PODSTAWA KUCHNI JAPOŃSKIEJ

Japońska kuchnia ma miano jednej z najzdrowszych na świecie. W ciągu setek lat zyskała niezliczone ilości fanów na całym świecie – nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim na walory smakowe. Stonowane smaki potraw z Kraju Kwitnącej Wiśni przyciągają nie tylko smakoszy. Podstawowym składnikiem japońskiej kuchni jest ryż. Jak uprawia się go i gotuje w Japonii?

Ryż w kuchni japońskiej

Ryż z powodzeniem nazwać można podstawowym filarem japońskiej kuchni. Japończycy dodają ten rodzaj zboża niemal do każdej potrawy. Ryż spożywany jest przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni na śniadanie, obiad i kolację. Zwrot „Gohan desu yo” w języku japońskim oznacza zaproszenie do posiłku. Dosłownie można przetłumaczyć go jednak jako „podano ryż”. Widzimy zatem, że nawet na poziomie językowym ryż odgrywa niezwykłą rolę w japońskiej tradycji. Japoński ryż to tzw. „japonica” – odmiana z krótkimi, okrągłymi ziarnami. Charakteryzuje ją lepkość i duży połysk.

Jak Japończycy gotują ryż?

Japonia znana jest z kultury spożywania posiłków. Dlatego, jeśli chcemy spożywać ryż jak prawdziwy Japończyk, musimy przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Nie należy mieszać gatunków ryżu.
  2. Powinno się zachować odpowiednie proporcje i stosować ilość wody niezbędną dla danej ilości ryżu.
  3. Przed gotowaniem należy płukać ryż pod bieżącą wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  4. Uszkodzone ziarenka ryżu należy usunąć i przygotować naczynie ze szczelną pokrywką.
  5. Ryż gotuje się w proporcjach: 1,25 szklanki wody na szklankę ryżu.
  6. Na średnim ogniu, pod przykrywką gotujemy ryż około 20 minut.
  7. Po ugotowaniu powinien pozostać pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.

Urządzenie do gotowania ryżu

Japończycy wynaleźli sprytny sposób na szybkie przygotowanie ryżu. W japońskich domach znaleźć można suihanki – a więc robota kuchennego przeznaczonego właśnie do gotowania ryżu. Przepłukany ryż zalewa się wodą w urządzeniu, naciska przycisk start i urządzenie samo wykonuje resztę pracy. Po upływie około pół godziny nasz ryż jest gotowy do spożycia.

Jak uprawia się ryż w Japonii?

Uprawa ryżu w Kraju Kwitnącej Wiśni przez lata była podstawą japońskiego rolnictwa. Obecnie pola ryżowe wypierane zostają przez inne uprawy. Znanych jest kilka odmian uprawianych w Japonii – między innymi koshikihari, mochigome (używany do robienia mochi) i genmai (ryż brązowy). W okolicy Niigata zjeść można wyjątkowy przysmak, jakim jest sazazushi – przekąskę z ryżu i krakersów osembei, podawaną na liściach bambusa wraz z sake. Ryż w Kraju Kwitnącej Wiśni uprawia się na polach ryżowych, które same w sobie na przebiegu lat stały się atrakcją turystyczną, ze względu na estetykę.

Pola ryżowe w Japonii

W całym kraju znaleźć można pola ryżowe. Szczególne nagromadzenie znaleźć można w prefekturze Niigata, gdzie pola ryżowe spotkać można zarówno w rejonach Morza Japońskiego, jak i w okolicach wyżyn i gór. Produkowany tam ryż posiada nazwę koshikikari. Wyjątkową popularnością wśród turystów cieszą się pola tarasowe, które wiosną przybierają piękny wygląd – tafla wody, którą są pokryte wspaniale odbija światło, co czyni niezapomniany widok. Japończycy utworzyli nawet listę – hyakusen no tanada, która wymienia sto najpiękniejszych pól. Do tych zaliczamy Kitsunezuka no tanada, Gimyo no tanada, Matsudai no tanada czy Hoshitoge no tanada.

Bogactwo z natury

Ryż jest jedną z wizytówek Japonii. Stał się nie tylko podstawą japońskiej kuchni, ale też bogactwem gospodarczym – uprawy pól ryżowych są nie tylko głównym filarem rolnictwa w Japonii, ale stanowią też wyjątkową atrakcję turystyczną, ze względu na ich niepowtarzalny wygląd i piękne widoki, które im towarzyszą.

pozostałe ARTYKUŁY