Takoyaki たこ焼 to jedna z najpopularniejszych japońskich przekąsek, często określana jako soul food (pokarm dla duszy). Danie to pochodzi z Osaki, a jego nazwa stanowi połączenie dwóch słów tako, czyli ośmiornica i yaku, czyli smażyć lub piec. Można je dostać w wielu knajpkach, ulicznych straganach yatai oraz kupić w czasie lokalnych festynów czy festiwalów. Sposób jedzenia jest odmienny w różnych regionach Japonii. W regionie Kinki używa się długich wykałaczek, natomiast w Tokio pałeczek. Tradycyjnie takoyaki było podawane w formie podobnej do szaszłyku – trzy kulki nabijano na bambusowe patyczki. Dziś w taki sposób potrawę serwuje się w Seto, w prefekturze Aichi, z tą różnicą, że na patyczki nabija się tylko dwie kulki.
W latach 30. XX w. właściciel, mieszczącej się w Osace, restauracji Aizuya – Tomekichi Endō rozpoczął kulinarne eksperymenty, łącząc rajio-yaki (przekąska w kształcie kulek, zawierająca w środku mięso wołowe) z ashiyaki (smażone jajeczne ciasto z nadzieniem z owoców morza). Tak powstało takoyaki, które z początku było podawane z sosem sojowym lub bez dodatków. W restauracji Aizuya do dzisiaj można zjeść oryginalne takoyaki. Ich smak został doceniony przez krytyków kulinarnych, i restauracja znalazła się w przewodniku Michelin.
Takoyaki składa się z puszystego ciasta oraz nadzienia. W klasycznej wersji (Osaka style) w środku znajdują się kawałki ośmiornicy, natomiast w innych wariantach, zastępowana jest ona mięsem, parówkami, krewetkami lub żółtym serem. Podstawowe składniki do przygotowania ciasta to jaja, woda, mąka oraz bulion dashi. W Kioto i regionie Kanto część mąki zastępuje się posiekaną kapustą. Do przygotowania tego japońskiego dania z ośmiornicy używa się specjalnych żeliwnych patelni takoyaki-ki lub takoyaki-nabe, a także płyt grzewczych. Zagłębienia w patelni pokrywa się olejem, następnie wypełnia ciastem, a w środku umieszcza się kawałek ośmiornicy. Kiedy ciasto zgęstnieje, kulki przewraca się na drugą stronę i smaży do uzyskania złocistego koloru.
Takoyaki można podawać z odrobiną marynowanego imbiru beni shōga, szczypiorkiem, zieloną cebulką, niewielkimi kawałkami ciasta smażonego na głębokim tłuszczu tenkasu, a także z suszonymi płatkami tuńczyka bonito lub algami aonori. Dodatkowo potrawę można polać sosem sojowym, majonezem lub sosem okonomiyaki, który składa się z ketchupu, sosu sojowego, octu, cukru, mirin lub słodkiego wina.
Takoyaki to danie z ośmiornicy, które podbiło serca Japończyków, a teraz zyskuje miłośników na całym świecie. Coraz więcej restauracji oferujących sushi wprowadza do swojej oferty te niewielkie kulki z puszystego ciasta. Osoby, które lubią eksperymenty kulinarne mogą również zakupić patelnię do takoyaki i przygotować w domu klasykę japońskiego street-foodu.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |