Choć dla Polaków „tradycyjny” działkowy grill z karczkiem i kaszanką bywa niezwykle apetycznym show, wystarczy rzut oka na grillowanie w wersji japońskiej, by przekonać się, co oznacza prawdziwe kulinarne widowisko. Przygotowywanie potraw na specjalnej płycie teppan, to więcej, niż grillowanie. To niezwykła sztuka, w której główną rolę odgrywa kucharz – autor wyjątkowych smakowych kompozycji i akrobata, tańczący wśród ognistych płomieni. I nie – nie chodzi tu o balansowanie na krawędzi z butelką podpałki w dłoni, ani nawet z suszarką, która miałaby pomóc w nieudolnym rozpalaniu brykietu.
Teppanyaki, czyli dosłownie płyta (teppan) do smażenia (yaki), to gruba blacha przeznaczona do grillowania potraw w bardzo wysokich temperaturach. Teppan składa się z kilkunastu warstw specjalnego stopu stali o łącznej grubości ok. 8 cm. Płytę umieszcza się na palnikach, które rozgrzewają jej środkową część nawet do 600°C. Tak wysoka temperatura pozwala nie tylko skracać czas przygotowywania posiłków, ale również zapobiega utracie naturalnych aromatów oraz cennych wartości odżywczych.
W japońskich restauracjach serwujących potrawy ze stołu teppanyaki, „grill” często stanowi centralny punkt wnętrza – tak spektakularne show trudno bowiem ukrywać w czterech ścianach kuchni. Kucharze, którzy latami muszą kształcić swe grillowe umiejętności, na oczach gości w błyskawicznym tempie przygotowują dania z surowych, naturalnych produktów. Japoński live cooking to wyjątkowe, orientalne widowisko, a jednocześnie stuprocentowa gwarancja świeżości zamawianych potraw. Dzięki specjalnym pochłaniaczom pary i dymu, umieszczonym w miejscu, gdzie płyta najbardziej się nagrzewa, do gości zgromadzonych wokół stołu teppanyaki dociera wyłącznie aromat smażonych mięs, warzyw i owoców morza. Różne potrawy mogą być na nim przyrządzane niemal równolegle, a dzięki zwinności mistrzów kuchni, którzy jednym ruchem potrafią przetrzeć i oczyścić rozgrzaną powierzchnię – na tej samej płycie, z której chwilę wcześniej zdjęto aromatyczną kaczkę, może powstać znakomity japoński deser, np. słodkie grillowane banany.
Na teppanyaki można przygotować właściwie wszystko, co nadaje się do smażenia na zwykłej patelni czy grillu – mięso wołowe, wieprzowe, drób, ryby, owoce morza, a także wszelkiego rodzaju warzywa i makarony. Japoński grill doskonale wydobywa ich naturalne aromaty i nadaje daniom wyjątkowej chrupkości. Właśnie dlatego większość przepisów teppanyaki to bardzo proste zestawienia naturalnych składników, doprawiane jedynie solą, pieprzem, sosem sojowym i oliwą. W niektórych restauracjach gotowe do gotowych dań podaje się również miseczki z sosami, w których macza się chrupiące kąski. Często przygotowywane są na bazie sosu sojowego lub octu ryżowego z dodatkiem czosnku, imbiru czy sake.
Japońska kuchnia zaliczana jest do najzdrowszych diet na świecie, nie tylko ze względu na bogactwo ryb i świeżych warzyw, którymi na co dzień żywią się Japończycy, ale również z uwagi na specyficzny sposób ich obróbki – w tym teppanyaki. Błyskawiczną metodę smażenia często określa się jako jedną z tajemnic zdrowia i długowieczności Japończyków. Pozwala ona na przyrządzanie potraw z minimalną ilością tłuszczu, zatrzymuje w nich większość naturalnych soków, a przygotowywane na stołach teppanyaki owoce morza – bogate w cenne dla zdrowia antyoksydanty – zachowują pełnię swych dobroczynnych właściwości.
Niezwykły kulinarny spektakl, pełnia smaku i bogactwo wartości odżywczych – to kwintesencja japońskiego grilla. Też macie wrażenie, że przy takiej konkurencji nasza karkóweczka – nawet najlepiej wypieczona – wypada jakoś tak… blado?
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |