Japończycy podchodzą do posiłków spożywanych w gronie rodzinnym w bardzo tradycyjny sposób. Jednocześnie tradycja ta wzbudza wiele zainteresowania i ciekawości wśród mieszkańców pozostałych części świata. Wielu Europejczyków od czasu do czasu pozwala sobie na aranżację domowego posiłku właśnie w stylu japońskim – nie tylko ze względu na smak potraw, ale na sam ceremoniał ich spożywania. Tradycyjny, wielodaniowy japoński posiłek zwany jest w Kraju Kwitnącej Wiśni „ichiju – sansai”. Na domowy japoński obiad składa się wiele dań, rozłożonych na niewielkie porcje.
Na tradycyjnym japońskim stole nie może zabraknąć ryżu i makaronów. Bardzo popularne są makarony – udon i soba oraz ryż typu gohan. Typowy japoński obiad (jap. ichiju – sansai), składa się z ryżu, zupy oraz trzech dań. Każda potrawa na stole Japończyka różni się od siebie – znajdziemy tam dania gotowane, smażone, grillowane i surowe. W tradycyjnej japońskiej kuchni używa się stosunkowo niewiele przypraw. Japończycy dbają, by żadna z potraw nie była zbyt ostra ani przesolona. Na japońskich stołach znajdziemy mięsa, ryby, owoce morza oraz warzywa. Na deser Japończycy sięgają natomiast po lody z zielonej herbaty.
Japończycy niezwykle dużą wagę przywiązują do estetyki serwowanych dań. Ze względu na to, że w Japonii je się pałeczkami, niemal wszystkie potrawy krojone są na małe kawałki, które z łatwością zmieszczą się konsumującemu do ust. Japońskie gospodynie przygotowują dania tak, by najpierw można było zjadać je wzrokiem, a dopiero później smakować w sposób rzeczywisty. Nie bez powodu więc często japońskie potrawy mają kształt postaci, zwierząt lub układają się w konkretne, kolorowe wzory.
Kuchnia japońska jest prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Więcej czasu zdecydowanie zajmuje przyrządzenie bardziej skomplikowanych dań, takich jak sushi, które wymaga wiedzy na temat japońskich tradycji kuchennych. Jednak skomponowanie prostego obiadu, składającego się z ryżu i dania z makaronem udon (np. warzyw podawanych w sosie sezamowym) nie wymaga wysokich umiejętności kulinarnych ani dużej ilości czasu. Gdy brakuje czasu na przygotowanie wykwintnego, japońskiego, wielodaniowego obiadu, można sięgnąć również po jego prostą wersję i wybrać jedno z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowane kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |