Dlaczego sushi jest smaczne? Unikalna kompozycja ryżu, surowych ryb oraz warzyw, często podawanych w towarzystwie liści wodorostów sprawia, że smak sushi jest niepowtarzalny i trudny do podrobienia. Japończycy niezwykle ważną rolę przywiązują do tego, by w potrawach nie było zbyt dużo przypraw, soli ani pieprzu. Smak sushi przypadł do gustu ogromnej ilości ludzi na całym świecie.
Dania kuchni japońskiej uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Również sushi jest bogate w wiele substancji odżywczych. Ryż, który jest podstawą dania, to źródło złożonych węglowodanów, wysokiej zawartości białka przy niskiej zawartości tłuszczu, witamin z grupy B oraz mnóstwa składników mineralnych. Ryby, które stanowią element sushi, dostarczają białka, sole mineralne, węglowodany i niską zawartość tłuszczu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, D i E.
Sushi bardzo często jest składnikiem diet, ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niską ilość kalorii. Choć danie to ma wielu fanów na całym świecie, znajdą się także i jego przeciwnicy, którzy przestrzegają przed nieprawidłowo przygotowanymi rybami oraz mają zastrzeżenia co do świeżości stosowanych w sushi produktach.
Jak więc traktować temat diety z uwzględnieniem sushi, jako jednego z dań? Poznaj garść odpowiedzi na często zadawane pytania:
1. Czy sushi jest kaloryczne? Ryż, ryby i wodorosty, to składniki niskokaloryczne. Kaloryczność sushi mogą zwiększać jedynie dodatki takie jak tłuste sery, awokado czy warzywa lub owoce.
2. Czy sushi jest bezglutenowe? Ryż nie zawiera glutenu, jednak poszczególne składniki sushi mogą zawierać jego nieznaczną ilość (np. sos sojowy, podawany do sushi). Bez problemu przygotować możemy jednak w pełni bezglutenowe sushi, oparte o ryż, ryby czy serek Philadelphia.
3. Czy sushi jest fit? Ze względu na niską kaloryczność i produkty bogate w węglowodany, substancje odżywcze i kwasy omega-3 sushi zaliczyć możemy do tak zwanych produktów z grupy „fit”.
4. Czy sushi jest ciężkostrawne? Sushi jest lekkostrawne, ze względu na zawartość składników łatwo przyswajalnych, również podczas diet.
Japońska kuchnia podbija serca smakoszy z całego świata – w tym Europejczyków. W europejskich miastach znaleźć można mnóstwo restauracji, które oferują nam przysmaki inspirowane kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Jedno z ulubionych dań Japończyków – sushi, stało się produktem elitarnym i ekskluzywnym, gdy dotarło do Europy. Obecnie pozwolić na sushi może sobie niemal każdy.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |