PODRÓŻE PO JAPONII

JAPOŃSKI STREET FOOD

Street food, a więc stragany z jedzeniem rozlokowane na ulicach miast znaleźć można nie tylko w krajach europejskich. Stragany z jedzeniem kryją się również w wielu częściach Japonii i krajach azjatyckich, różnią się jednak od klasycznych straganów czy foodtrucków, które znamy z europejskich ulic.

Street food w Japonii

Wybierając się do Kraju Kwitnącej Wiśni, warto odwiedzić liczne stragany z jedzeniem, które znaleźć można w wybranych miejscowościach. W większych miastach często nie znajdziemy stoisk streed foodowych, jednak w miejscach takich jak Tokio, Osaka czy Kyoto znaleźć można japońskie przysmaki, które podbiją serca fanów tamtejszej kuchni. Bardzo często stragany z jedzeniem znaleźć można także podczas festiwali matsuri. Nakasu, dzielnica Fukuoka również stanowi wyjątek – tam streed food obecny jest niemal przez cały rok.

Jedzenie na ulicy w Japonii

Jako że w Japonii jedzenie w miejscach publicznych nie jest zbyt dobrze postrzegane, wybierając się do ulicznych punktów spożywczych i straganów powinniśmy pamiętać, by posiłek zjeść w miejscu do tego wyznaczonym. Ze względu na ogromne ilości ludzi, którzy chodzą po ulicach japońskich miast, jedzenie na ulicach może stanowić nie lada problem – nie tylko ze względu na tłok, ale też na brak koszy na śmieci, do których można byłoby wyrzucić zużyte opakowania po napojach czy posiłkach. Bardzo często obok straganów z jedzeniem znajdują się specjalne parasole lub zadaszenia, które wskazują miejsce wyznaczone do spożywania posiłków. Podczas matsuri mile widziane jest jedzenie w pozycji siedzącej na chodniku oraz stojącej – na ulicach i w miejscach, w których organizowane są festiwale.

Japońskie kramy z jedzeniem

Często spotykane w Japonii są ponadto boczne uliczki (jap. yokochō), obfitujące w niewielkie stragany z żywnością, małe bary i sklepiki. Na straganach tego typu bardzo często uświadczyć można klasyczne, japońskie piwo oraz tradycyjne przysmaki, takie jak dango, takoyaki, japońskie słodycze, owoce maczane w czekoladzie i podawane na patykach, a także edamame i yakitori.

Japońskie streed food festiwale

W Japonii co roku organizowanych jest ponad 100 tysięcy festiwali różnego typu. Wiele z nich to eventy, których motywem przewodnim jest jedzenie. Jakie przekąski można znaleźć na japońskich straganach? Między innymi okonomyiaki – japońskie naleśniki, watame – watę cukrową, sprzedawaną w postaci cukrowych kulek pakowanych w duże foliowe opakowania, yaki imo – słodkie, grillowane ziemniaki, sprzedawane z food trucków, imagawayaki – delikatne ciasto naleśnikowe nadziewane słodkim wsadem z pastą z czerwonej fasoli, bento, a nawet grillowane kałamarnice.

Street food Tokio

W japońskiej stolicy znaleźć można wiele miejsc, w których spożyć można niezapomnianą ucztę. Osoby, które nie chcą odwiedzać wykwintnych restauracji, z pewnością znajdą coś dla siebie wśród ulicznych kramów z jedzeniem. W Tokio bardzo często można spotkać tak zwane Niku Yokochō, a więc stoiska, w których zamówić można mięsne przysmaki. Jest to nie tylko o wiele tańszy sposób na zjedzenie posiłku, ale też wielokrotnie ciekawszy – podczas posiłków przy straganach może spotkać nas wiele ciekawych, międzykulturowych sytuacji.

Uliczna uczta

Japonia słynie z doskonałej kuchni. Podniebienie można nacieszyć nie tylko w japońskich restauracjach, ale też przy ulicznych straganach. Najłatwiej dokonać tego podczas matsuri – licznych festiwali, organizowanych nie tylko w większych miastach. Innym sposobem jest spacer po bocznych uliczkach pełnych straganów z jedzeniem.

pozostałe ARTYKUŁY