Japońskie restauracje to nie lada gratka dla podróżujących po Kraju Kwitnącej Wiśni. Wyjątkowe i smaczne jedzenie to tylko jeden z elementów kulinarnych atrakcji. Głównym punktem turystycznej rozrywki jest oryginalny klimat, którym odznaczają się japońskie restauracje. Charakterystyczne dla przemysłu restauratorskiego w Japonii jest obieranie przyciągającego uwagę turystów motywu przewodniego, takiego jak Manga, sushi, horror, koty i wiele innych. W poniższym zestawieniu przedstawiamy zaledwie kilka wybranych oryginalnych miejsc na Japońskiej mapie.
We wczesnych godzinach wieczornych, w restauracji Kayabukiya Tavern w japońskim mieście Utsunomiya możemy zostać obsłużeni nie przez ludzkiego, ale małpiego kelnera. Makaki przebrane w stroje firmowe – spodenki, kraciaste koszule i krawaty rozdają gościom zamówienia. W formie napiwków przyjmują orzeszki ziemne i są niezwykle zadowolone ze swojej pracy.
W stolicy Japonii znajdziemy wiele ekscentrycznych miejsc związanych z gastronomią. Jednym z nich jest wampirza restauracja Vampire Cafe. Fani Hrabiego Draculi, gotyckich klimatów czy ciężkiej muzyki odnajdą w tym miejscu wszystko, czego szukają. Wystrój restauracji obfituje w karmazynowe wnętrza, aksamity, świece, trumny i rekwizyty związane z wampirycznym światem. Napoje i potrawy z karty dań podawane są w naczyniach o kształcie czaszek, trumien i elementów nawiązujących do śmierci. Nikogo nie dziwią również krwiste shoty serwowane przy pomocy strzykawek.
Tylko w Tokio działa niemal 40 tak zwanych „kocich kawiarni”. Jedną z nich jest Nyafe Melange, w której stałymi domownikami są czworonogi. 23 koty zabawiają gości kawiarni, uspakajają, mruczą i biegają pomiędzy stolikami. Japońskie kocie kawiarnie znalazły zwolenników na całym świecie – obecnie znaleźć je można również w Polsce.
Jeśli jesteś fanem bezszelestnych ruchów japońskich ninja, ta restauracja to idealne miejsce dla Ciebie. W lokalu dominuje czerń, a samo wejście jest ukryte. Wewnątrz restauracji znajdują się wąskie korytarze i „poukrywane” miejsca do siedzenia dla gości. Posiłki podawane są przez kelnerów-ninja, ubranych całkowicie na czarno i wyłaniających się z ciemnych zakamarków lokalu. Dania podawane są w sposób równie ekscentryczny – w kłębach dymu lub, przykładowo, w płomieniach.
Niesamowitych wrażeń i wspomnień dostarczyć może podniebna restauracja, umiejscowiona w okolicach szczytu Tomamum, w górach Hidaka. Unkai w języku japońskim oznacza „morze chmur” i taki efekt obserwować możemy z tarasu restauracji, do którego zawieźć może nas specjalnie przygotowana do tego gondola.
Oryginalne miejsca i restauracje w Japonii można odnaleźć niemal na każdym kroku. Przed podróżą warto prześledzić wybrane atrakcje, tak, by z pewnością nie pominąć żadnego elementu planowanej wycieczki. Liczne przewodniki, internetowe blogi czy portale związane z Japonią i jej kulturą mogą stanowić narzędzia pomocnicze niezbędne do opracowania doskonałych wakacji.