KULTURA JAPOŃSKA

JAPOŃSKIE ZWYCZAJE PODCZAS POSIŁKÓW

Kultura osobista i dobre maniery są dla Japończyków niezwykle istotne. Każdy, kto wybiera się w odwiedziny do domu rdzennego mieszkańca Kraju Kwitnącej Wiśni powinien poznać zasady dobrego wychowania, jakimi kierują się Japończycy. Bardzo ważne są również zachowania przy stole.

Kultura jedzenia w Japonii

Dlaczego Japonia to kraj tradycji i nowoczesności? Obyczaje panujące w Japonii w znacznym stopniu różnią się od europejskich, w związku z czym planując wyjazd do Kraju Kwitnącej Wiśni powinniśmy zapoznać się z najważniejszymi zasadami, których należy przestrzegać podczas posiłków. Ważne jest zarówno powitanie, jak i pozycja zajmowana przy stole czy sam sposób, w jaki posiłki są spożywane.

Japoński ukłon

Ukłony japońskie (ojigi) to integralna część codziennego życia mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Witając się z obcokrajowcami Japończycy najczęściej wyciągają dłoń, jednak w przestrzeni pracy i domu stosowane są ukłony, które wyrażają różnego rodzaju emocje. Japończycy kłaniają się na powitanie, na pożegnanie, w ramach przeprosin i w ramach wyrażania szacunku. W zależności od rangi społecznej pokłon może się różnić – im ktoś jest wyżej w hierarchii społecznej, tym niżej powinno się mu pokłonić.

Japońskie powitanie

Japońskie powitanie zwykle związane jest z pokłonem pod kątem 15 stopni (eshaku) – między osobami tej samej rangi, współpracownikami lub znajomymi. W przypadku pokłonu przed osobą wyższej rangi, stosowany jest pokłon pod kątem 30 stopni (keirei), a w ramach głębokich przeprosin – 45 stopni (saikeirei). W razie wątpliwości pokłonem „bezpiecznym” będzie zawsze keirei.

Japońskie zwyczaje przy stole

Japońskie stoły są znacznie niższe, niż te znane w Europie – przez co wymagają one zajęcia specjalnej pozycji podczas siedzenia. Formalny sposób to tzw. seiza – siedzenie w klęku z pośladkami opartymi o pięty. Sposób nieformalny pozwala kobietom na siedzenie z ugiętymi w kolanach nogami ułożonymi na boku, a mężczyznom z nogami skrzyżowanymi po turecku. Przy stole nie wolno wydmuchiwać nosa, a wszystkie potrawy należy nakładać sobie samemu. Osobiście nie należy natomiast polewać sobie alkoholu – tę czynność pozostawiamy gospodarzowi. Bez obaw można siorbać – jest to wyraz zadowolenia ze spożywanego posiłku (w tym wypadku zupy).

Zwyczaje w japońskim domu

Będąc gościem w japońskim domu należy zwracać uwagę na tematy podejmowane przy stole. Nie powinno się zaczynać rozmowy dotyczącej śmierci, ani chorób. Dla Japończyków ważne są podziękowania – tych powinno być jak najwięcej. Wdzięczność i okazywanie szacunku zawsze będą mile widziane w japońskim domu. Bardzo istotną rolę pełni w Japonii gospodarz – to on siada na najważniejszym i centralnym miejscu przy stole (nie wolno go podsiadać!), on polewa alkohol i on staje się główną postacią podczas posiłku. Gospodarzowi zawsze powinno okazywać się największy szacunek.

Udana uczta

Po posiłku pałeczki lub sztućce oraz zastawę powinno się ułożyć dokładnie tak, jak zastało się je przed jedzeniem. Posiłek kończy podziękowanie gospodarzowi za zaproszenie i smaczne dania. Dzięki tym prostym zasadom będziemy umieli zachować się odpowiednio w każdym japońskim domu, nie obawiając się o popełnienie towarzyskiej gafy.

pozostałe ARTYKUŁY